Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

Pozsony látnivalók – avagy mit nézzünk meg 1 nap alatt

Egy rövidebb videóban mutatják be, mit lehet egy nap alatt megnézni Szlovákia fővárosában Pozsonyban. Természetesen ilyen rövid idő alatt nem lehet minden látnivalót felfedezni. Pozsony meglepően sok és izgalmas látnivalót rejteget. Összefoglalónk abban segít, mi az amit egy gyors kiruccanás során megnézhetünk.

Pozsony vára

A Pozsonyi vár udvara
A Pozsonyi vár udvara (Fotó: Plusz36)

Nyitvatartás:
– udvar és vártkert: 9:00 – 19:00
– múzeumok: téli szezonban (november 1-től március 31-ig) 9:00-tól 17:00 óráig, nyári szezonban (április 1-től október 31-ig) 10:00-tól 18:00 óráig
Belépődíj: a várudvar ingyenes, az épület kiállításai az aktuális díjszabás szerint

Slavín – szovjet emlékmű

A szovjet megszállás Pozsonyt sem kerülte el. A város legtöbb pontjáról látható az háborús emlékmű, amit a Szovjetunió a „szabadságért hősi halált halt” katonáknak emelt. Függetlenül attól, hogy az emlékmű szellemiségével egyetért, vagy nem ért egyet valaki, érdemes fellátogatni.

A kimagasló oszlop alatt egy különleges termet találhatunk, benne a szocializmus legfontosabb szimbólumaival A parkban pedig rendezetten és méltó módon kerültek fel az elhunyt katonák nevei a márványlapokra.

Pozsonyi látkép
Pozsony látképe a szovjet emlékműről(Fotó: Plusz36)

A kilátás pedig egész egyszerűen lenyűgöző, bármely irányba nézünk. Különleges szemszögből látható a belváros, a vár és a TV torony.

Nyitvatartás: 0-24 szabadon látogatható
Belépődíj: ingyenes

Mihálykapu

Pozsony belvárosi sétálóutcája, háttérben a megmaradt őrtorony
Pozsonyi sétálóutcája, háttérben a megmaradt őrtorony (Fotó: Plusz36)

 Új híd (Nový most) és az UFÓ kilátó

Pozsony egyik legnevezetesebb látnivalója a Dunát átszelő Új híd. Leginkább a miatt figyel fel rá mindenki, mert az egyetlen kimagasló pillér tetején van egy különleges, repülő csészealj szerű kilátó, melyben egy kávézó és étterem is működik.

Az UFO névre hallgató étteremhez a híd alsó részén juthatunk el, ugyanis a felszínen közlekednek az autók, az aljára szerelt függőfolyosón pedig a gyalogosok közlekedhetnek.

Az épület aljában található a jegypénztár, majd a fizetést követően lift segítségével juthatunk fel az étterem szintjéig, alig 45 másodperc alatt. A kilátóból megcsodálhatjuk a várat, valamint a főváros egy részét. Ha nem szeretnél erre költeni, akkor a korábban ajánlott Slavín emlékműről is hasonlóan szép panorámát láthatsz ingyen.

Nyitvatartás: 10:00 – 23:00
Belépődíj: hónaptól, délelőtt – délutáni időszaktól változó. Részletek IDE kattintva.

Szent Márton templom – a koronázótemplom

Nevét a templom nem véletlenül Szent Mártonról kapta. A oltár felett található egy ezüst koporsó, melyben Szent Márton egyik ereklyéje fekszik. De a templomnak ennél sokkal több különlegessége van.

Mivel sok magyar királyt és királynét koronáztak meg benne, ezért az oltárral szemben állva, bal oldalon megtalálható a Szent Korona mása. De nem csak itt fedezhetjük fel a koronát. A szokásokkal ellentétben ennek a templomnak a tetején nem kereszt, hanem a magyar korona található.

A kriptában több egykori magyar érseket helyeztek örök nyugalomba, köztük Pázmány Pétert.

Pozsony látnivalók után: magyarok szobrai a városban

Magyarország fővárosa az eddigi leghosszabb ideig Pozsony volt, ezért számtalan magyar szobra lehethető fel. Ilyen többek között Liszt Ferenc, aki itt adta élete harmadik koncertjét. Az ő mellszobrát megtalálhatjuk a koronázótemplom, azaz a Szent Márton templom mellett a Rudnay téren. De a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár (Ventúrska 11) oldalán is található egy emléktábla.

Liszt Ferenc emlékműve Pozsony belvárosában
Liszt Ferenc emlékműve Pozsony belvárosában (Fotó: Plusz36)

Lévén, hogy Pozsony volt Magyarország fővárosa, ezért a törvényhozás is itt zajlott. Három éven keresztül, hogy pénzt keressen, itt tevékenykedett Petőfi Sándor. A politikai helyzet miatt többször is odébbhelyezték a róla készült szobrot. Jelenleg a kellemes, virágokkal teli Medikus kertben találhatjuk meg.

A „Kék templom” – avagy a Szent Erzsébet templom

A templomot Lechner Ödön budapesti műépítő tervezte, az építést Florián János pozsonyi építészeti főmérnök felügyelete mellett Durvay Antal pozsonyi építőmester vezette. Az alapkövet dr. Való Simon, a kir. kath. főgimnázium érseki biztosa tette le ünnepélyesen 1909. augusztus 23-án.

I. Ferenc József császár 1909. november 4-én fogadta a templomépítési bizottság tagjait, akik tájékoztatták az uralkodót, hogy a pozsonyi Szent Erzsébet-templom egyben Erzsébet császárné temploma is lesz, és szeretnék őfelsége ajándékának szánva megbízni a neves pozsonyi szobrászművészt, Rigele Alajost egy dombormű elkészítésével. A reliefet, amely fehér carrarai márványból készült, és az imádkozó Erzsébet királynőt ábrázolja, a templom bal oldalán, az oldalsó bejárattal szemben helyezték el (jelenleg a plébánia épületében van).

A "kék templom" Pozsonyban
A „kék templom” Pozsonyban (Fotó: Plusz36)

Az építész a templombelsöben hat freskót helyezett el. A diadalíven lévö kép bárányt ábrázol zászlóval, mely hét pecséttel ellátott könyvön fekszik (az Apokalipszis szerint). Szemközt a karzat fölötti boltozaton az áldozat további elöképe: a kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán. Az örökmécsest négy Árpád-házi szent – Szent István, Szent László, Szent Imre és Szent Margit „őrzi”. A képeket Beszéde és Zsillé budapesti festök négylevelü, aranyozott háttérbe stilizálták. A templombelsöben a kék és a sárga szín dominál, és virágornamentumok díszítik.

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 6:30-7:30 és 17:30-19:00, vasárnap: 6:30-12:00 és 17:30-19:00
Belépődíj: ingyenes
További információ: a templom oldalán

TOVÁBBI UTAZÁSI TIPPEKÉRT KATTINTS IDE

Friss hírek

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air...

A Wizz Air újraindítja a Budapest és Tel-Aviv közötti járatát

A Wizz Air újraindítja Budapest és Tel-Aviv közötti járatait...

A magyar útlevél a világ legerősebbjei között van

Az útlevelek erősségi ranglistája kis mértékben változott, de Magyarország...

12 százalékkal emelte a béreket az Aldi, ennyit lehet majd keresni

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. munkatársai az értékesítés és a logisztika...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air...

A Wizz Air újraindítja a Budapest és Tel-Aviv közötti járatát

A Wizz Air újraindítja Budapest és Tel-Aviv közötti járatait...

A magyar útlevél a világ legerősebbjei között van

Az útlevelek erősségi ranglistája kis mértékben változott, de Magyarország...

12 százalékkal emelte a béreket az Aldi, ennyit lehet majd keresni

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. munkatársai az értékesítés és a logisztika...

Tirana látnivalói

Albánia fővárosába immáron rendszeresen indulnak fapados járatok Budapestről. Éppen...

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air a Pécs melletti Pécs-Pogány Repülőtérről Münchenbe és Máltára. Márciustól már Máltára és a németországi Münchenbe is...

A Wizz Air újraindítja a Budapest és Tel-Aviv közötti járatát

A Wizz Air újraindítja Budapest és Tel-Aviv közötti járatait márciusban - jelentette be a légitársaság szerdán. Az MTI-nek küldött közleményben ismertetik, hogy március elsejétől az...

A magyar útlevél a világ legerősebbjei között van

Az útlevelek erősségi ranglistája kis mértékben változott, de Magyarország továbbra is kiemelkedő helyen szerepel. A Henley Passport Index legfrissebb összeállítása szerint Franciaország, Németország, Olaszország...