Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

2023 legjobb vonatútjai Európában

Ahogy egyre fontosabb szerepet kap a környezetvédelem és egyre többen választják a repülésmentes utazást, az európai vonatos utazások egy inkább a reneszánszukat élik. Szerencsére ennek megfelelően egyre több fejlesztést indult meg és egyre több helyen utazhatunk már alvókocsikban. Íme azok a vonatutak, amiket érdemes betervezni 2023-ra.

A vasúti utazást azért választják egyre többen, hogy így csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Az Eurostar vasúti társasága szerint szerint aki Londonból Párizsba repül, az 14-szer több CO2-t bocsát ki, mint ha ugyan ezt az utat vonattal tenné meg – közölte az Euronews.

Ausztria

Bécstől Párizsig a Nightjet-tel

Az osztrák nemzeti vasúttársaság, az ÖBB 2016 óta működteti a NightJet-es járatait szerte Európa hogy az alvókocsis vasúti utakat újjáélessze. 2021 végén új útvonalat indított Bécs és Párizs között, ami Salzburgon és Münchenen keresztül közlekedik.

A két végállomás között az utazás 14 órát vesz igénybe, és hetente háromszor közlekedik mindkét irányban.

2023 nyarán a Nightjet már új generációs vonatokat indít, amik kényelemben vetekednek az első osztályú járatokkal. Vezeték nélküli mobiltöltő-állomásokra, ingyenes wifire, kerékpártárolóval, valamint saját zuhanyozóval és WC-vel ellátott, privát fülkék várják az alvás közben utazni vágyókat.

Árak:
Az ülőhelyes utak ára 30 eurótól kezdődnek.
A legdrágább a privát fülke, aminek ára 120 euró, azaz mintegy 48 ezer forint. Ha azt vesszük alapul, hogy mennyi egy hotelszoba ára és mennyi lenne mellé egy repjegy, akkor jól láthatóan megéri ezt a jegyet is megvenni.

Bécsből Genovába és La Speziába a Nightjettel

A Nightjet új, 2023-as menetrendje szerint a Bécsből és Münchenből az olasz Milánóig közlekedő járataik érinteni fogják Genovát és az olaszországi La Spezia-t. Innen az utasok vonattal indulhatnak Monacóba, Nizzába vagy akár Cinque Terrébe.

Németország

Brüsszeltől Berlinig az európai alvóvonattal (2023. májusától)

A régóta emlegetett és sokak által várt European Sleeper végre 2023. május 25-én útnak indul. Első útja Brüsszelből Amszterdamon keresztül Berlinbe vezet, majd másnap este 19.22-kor indul vissza a német fővárosból.

Ezzel a vonatúttal lehetőségünk van arra is, hogy Belgiumból tovább utazzunk Londonba vagy más európai nagyvárosba, például Párizsba, Prágába és Varsóba. A menetrendszerinti járatok hetente három alkalommal közlekednek majd.

2024-től az Eurostar azt tervezi, hogy az alvókocsis szolgáltatást Drezdára és Prágára is kiterjesztik.

Árak:
Az ülőhelyért 49 eurót, az ággyá alakítható helyért 79 eurót kell fizetni. A kényelmes hálóhelyiség valamivel drágább, azért 109 eurót kell fizetni.
A társaság honlapján 2023. február 20-tól lehet helyet foglalni a hat-, négy- és háromfős hálókocsikba. 

Alvókocsis vonat Berlin egyik pályaudvarán
Alvókocsis vonat Berlin egyik pályaudvarán / Fotó: Unsplash

Berlinből Stockholmba Snälltågettel

A svéd vasúttársaság, a Snälltåget járatai Berlinből egy igen hosszú úton, ami Hamburgot és Malmöt is érinti, egészen Stockholmig közlekedik, így ezen a vonalon önmagában egy kellemes hetet el lehetne tölteni, ha minden nagyvárost be akarunk járni.

A teljes út 17 órát vesz igénybe, ami még egy jó ok arra, miért szálljunk le út közben a három országot is érintő út során.

Árak:
A menetjegyek ára körülbelül 50 euróba, azaz 20 ezer forintba kerülnek.

Stuttgartból Zágrábba és Rijekába a Nightjet és az EuroNight segítségével

Az új, 2023-as menetrendben a NightJet kiterjesztette alvó vonatjáratát Münchenből Velencébe, Ljubljanába és Zágrábba, amik a németországi Stuttgartban indulnak.

Szezonálisan az útvonal a horvát tengerparton található Rijeka városába is el lehet jutni. A teljes menetidő körülbelül 15 óra.

A Nightjet Velence végállomásig Münchenen, Salzburgon és Trevisón keresztül közlekedik, míg a horvát és szlovén fővárosba a Croatian Railways HŽ és a Slovenian Railways SŽ az ÖBB EuroNight szolgáltatásaival juthatunk el.

Cseh Köztársaság

Prágától Zürichig a ČD-vel

2022 decemberében a Cseh Köztársaság nemzeti vasúti szolgáltatója, a České dráhy (ČD) új járatot indított, ami Prágát és Zürich városát köti, össze. A vasút Frankfurtban és Bázelben is megáll.

A most visszahozott éjszakai utazással egy 2017-ben megszüntetett járatot élesztenek újjá. Ráadásul ez az út mindössze 14 órát vesz igénybe. 

Árak:
Az utasok számos különböző szolgáltatás és így széles árlistából választhatnak. A hatágyas heverők a legolcsóbbak, melynek árai 49.90 eurótól indulnak. A legdrágább a deluxe hálófülke, ami saját WC-vel és zuhanyzóval van felszerelve.

Hegyek között közlekedő vasút
Fotó: Josh Nezon/Unsplash

Olaszország

Genovától Nápolyig az NTV Italoval

2021 végén az olasz nagysebességű vasúttársaság, az NTV Italo elindította a genovai járatát, amely összeköti az Olaszország északnyugati részén található kikötővárost az ország déli részével.

Az út Genovából Nápolyig kevesebb mint hét óráig tart.

Árak:
Az oda-vissza utat tartalmazó jegy körülbelül 80 euróba kerül.

Milánóból Párizsba a Frecciarossával

2021 végén a Frecciarossa – az olasz nemzeti vasúttársaság, a Trenitalia nagysebességű vállalata – új vonatot indított Milánó és Párizs között.

Gyorsabb és még nívósabb szolgáltatással, mint amik korábbi ezen az útvonalon voltak. A vasúttal a két várost kevesebb, mint hét óra alatt érhetjük el.

Árak:
A jegyárak nagyon kedvezőek, már 29 eurótól, azaz nagyjából 11 ezer forinttól elérhetőek.

Magyarország – Szlovénia

Ljubljanából Budapestre a Magyar Vasúttal

A 2021 decemberében indult A MÁV közvetlen járata Budapestről a szlovén fővárosba, Ljubljanába, ami az ausztriai Grazon keresztül halad keresztül. 

Az út 7 és fél órát vesz igénybe. A vonatok 5:05-kor és 9:35-kor indulnak a szlovén fővárosból Budapesten, indulásuk irányonként 16 euró.

Árak:
Egy irányba 16 euró, azaz 6400 forint, oda-vissza pedig 12 800 forint egy látogatás Ljubljanába.

Szlovénia fővárosa, Ljubiana
Fotó: Alács Pál/Unsplash

Bónusz: Portugália a jövőben

Porto – Lisszabon és Vigo között az ibériai nagysebességű vasúthálózattal (az építkezés 2024-ben kezdődik)

Portugália jóváhagyta a Lisszabon, Porto és Vigo közötti nagysebességű vasútvonal terveit. Ez része lesz annak az országokat egyesítő, Spanyolországgal összekötött nagysebességű vasúthálózatnak, ami az egész Ibériát érinti majd.

Jelenleg közel három órás úttal utazhatunk Porto és Lisszabon között. Az új vasúti összeköttetéssel ez mindössze 1 óra 15 percre csökken. Arról viszont nincs információ, hogy a teljes hálózat mikorra készülhet el, hogyhogy az de tervezünk vonatutak során most még be kell érnünk a lassabb közlekedéssel.

A vonatutak összeállításában a TheGuardian és az Euronews volt segítségünkre.

Érdekelnek még hasonló utazási tippek? Kattints az utazás rovathoz!

Friss hírek

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát, hogy ezzel zsebpénzt szerezzenek és egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmaikhoz. Az átlag diákmunka-órabér mértéke...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal büszkélkedő Bari. A város a kis métere ellenére egy kisebb reptérrel is büszkélkedik, aminek segítségével...