Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

Húsvéti programok – összeválogattuk a legjobb eseményeket

Számos húsvéti programmal készülnek országszerte a települések, múzeumok és intézmények. Összeválogattuk, mik lesznek szerintünk az országban a legjobb húsvéti programok, amik a család minden tagjának kikapcsolódást nyújthatnak.

Húsvét a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. 

A húsvéti programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.

Zsiráf a Fővárosi Állat- és Növénykertben
Fotó: Pixabay

Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, elefánttréning és kea-látványetetés is. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.

Mint írják, külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől. 

Programok a Margit-szigeten

A Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek húsvéti programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órátóla kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.

Pécs – húsvéti programok a Zsolnay Kulturális Negyedban

A húsvét hétfőn tojáskereső detektívjáték, koncertek, kézműves foglalkozások és mesejáték is várja a családokat a kultnegyed egész napos, ingyenes húsvéti programján.

A nagypéntektől hétfő délutánig nyitva lesz a ZSÖK kezelésében lévő Ókeresztény Mauzóleum és a Középkori Egyetem is, míg április 8-9-10-én tematikus tárlatvezetések is lesznek, így például korhű ruhába öltözött idegenvezetők tartják az Időutazás a Zsolnay család egykori lakóházában című sétát.

Még több pécsi látnivalóért kattints ide!

Pécs, Zsolnay Negyed
Pécs, Zsolnay Negyed / Fotó: Pixabay

Budapest – Fonó

Hagyományosan táncházzal, remek zenekarokkal várja a közönséget a Fonó Budai Zeneház a Locsolóbálon húsvéthétfőn.

A táncházban olyan vendégek húzzák a talpalávalót, mint Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, valamint a Fanfara Complexa. A szervezők várnak minden táncházast, valamint nem táncházas friss érdeklődőt.

Mint írják, a Kodoba Florin (Martin Codoba „Florin”) által vezetett Magyarpalatkai Banda a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb erdélyi vonószenekara.

Húsvéti programok a Vasúttörténeti parkban

Húsvéthétfőn családi programmal várja a látogatókat Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja, a fővárosi Vasúttörténeti Park.

Az április 1-je óta nyári nyitvatartással üzemelő Vasúttörténeti Park április 10-én tartja meg a Húsvéthétfő a Vasúttörténeti Parkban elnevezésű egész napos programját.

A rendezvényen 11 órától az Ákom-Bákom Bábcsoport a Világgá ment Csacsi és Bari című történetét adja elő, majd 13 órától az Aranykapu Hagyományőrző Társulat tavaszköszöntő műsora látható. Mint írják, a magyar népszokások interaktív, élőzenés előadás keretében is megjelennek a Vaga Banda gólyalábasok jóvoltából, akik többek között tojászsonglőrködéssel, látványos jelmezekkel, locsolóversekkel és tavaszköszöntő dalokkal érkeznek az eseményre.

Működni fog a kerti vasút, a fordítókorong és a gőzmozdony, de ki lehet próbálni a kézi hajtányt és a pónilovaglást is. Mindemellett lesz arcfestés, kézműves sarok és állatsimogató, ahol a nyulakon kívül egy holland törpe kecske és kisgidái is várják a látogatókat – olvasható a közleményben. További információ a http://www.vasuttortenetipark.hu/ oldalon olvasható.

Ipolytarnóc és Hollókő húsvéti fesztivállal készül

Palócföld legismertebb úticéljai, Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Ipolytarnóc húsvéti fesztivállal, lelkigyakorlattal és tojáskeresési kihívással várja a látogatókat .

A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre nemcsak a forrásvíz és a Szűzanya kegyszobra miatt érdemes ellátogatni húsvétkor. A szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiája mellett lelkigyakorlatot is szerveznek. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences szerzetes kommentárja segíti. 

A négynapos húsvéti ünnepen az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület szervezésében a gyerekek tojáskeresési kihíváson vehetnek részt, szombaton a miocén erdő vízi élővilágát lehet megismerni. Vasárnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánról, az egykori tengerelöntésekről, Pannon-tóról és a Kárpát-medencei vizekről lesz szó, húsvéthétfőn miocén túrán vehetnek részt az érdeklődők.

Hollókő – Húsvéti Fesztivál

A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon folklórprogram, palóc gasztronómia, vödrös locsolkodás, Kerekes Band- és Parno Graszt-koncert, valamint gyermekprogramok lesznek – mondta Kerekes-Dancsok Regina, hozzátéve: idén már a felújított hollókői várban is sétálhatnak a látogatók. További részletek itt olvashatók.

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet.

Vasárnap lesz a húsvéti szentmise és a feltámadási körmenet, majd táncház a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Fellép továbbá a Dűvő zenekar és a Kerekes Band. Hétfőn a szentmise után lesz a húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, a színpadon a Parno Graszt ad koncertet.

Tojáspatkolás a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

Ha mindig is kíváncsiak voltunk rá, hogy a saját szemünkkel is lássuk, miként lehet egy olyan törékeny dolgot, mint egy tojás megpatkolni, akkor mindenképpen ott a helyünk a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatán, ami április 10-ig tart. Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal – tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel – ismerkedhetünk meg; a gyerekeket pedig húsvéthétfőig mindennap nép játszóház várja az udvarban.

Címlapkép: Húsvéti dekoráció egy hajdúszoboszlói parkban. A parkot képzőművészek, művészeti iskolák oktatói és diákjai által készített húsvéti installációk díszítik. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Friss hírek

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon loboghat a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát, hogy ezzel zsebpénzt szerezzenek és egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmaikhoz. Az átlag diákmunka-órabér mértéke...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az...