Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

Döbbenetes adatok az ENSZ-től: 4,4 másodpercenként meghalt egy gyerek, vagy fiatalkorú 2021-ben a világban

Az ENSZ legfrissebb becslései szerint 2021-ben 5 millió gyermek halt meg öt éves kora előtt, valamint további 2,1 millió 5 és 24 év közötti kis- és fiatalkorú vesztette életét ebben az évben.

Az ENSZ gyermekhalandósággal foglalkozó csoportja jelentésében azt is megállapította, hogy szintén 2021-ben csaknem 1,9 millió csecsemő halva született. A tényeket még tragikusabbá teszi, hogy számos haláleset elkerülhető lett volna megfelelő színvonalú egészségügyi ellátással.

Túl sok szülőnek kell szembesülnie azzal a traumával, hogy gyermekét még az első lélegzetvétele előtt elveszíti.” – mondta Vidhya Ganesh, az UNICEF adatelemzési, tervezési és megfigyelési osztályának igazgatója. „Az ilyen, sokakat érintő tragédiákat nem nézhetjük tétlenül. Erősebb politikai akarattal és célzott befektetésekkel jelentős előrelépéseket érhetünk el – minden nő és gyermek számára egyenlő esélyeket kell biztosítani az egészségügyi alapellátásokhoz való hozzáférésben.”

A jelentések pozitív eredményekről is beszámolnak: 2000. óta a halálozások mértéke az öt éves kor alattiak körében a felére, az idősebb gyerekek és fiatalkorúak esetében pedig 36 százalékkal csökkent. A halvaszületések száma is mérséklődött csaknem 35 százalékkal. Mindez az egészségügyi rendszerre fordított nagymértékű befektetéseknek köszönhető.

Ez a dinamikusan javuló tendencia azonban 2010. óta jelentősen visszaesett, és 54 országban várhatóan nem fognak teljesülni az öt év alattiak halálozására vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG). Azonnali egészségügyi intézkedés nélkül 2030-ig várhatóan 59 millió gyermek és fiatal fog meghalni, és közel 16 millió csecsemő fog halva születni.

Szörnyen igazságtalan, hogy a gyermekek túlélési esélyeit ilyen nagy mértékben befolyásolja az, hogy hol születnek – hatalmasak az egyenlőtlenségek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben” – mondta Dr. Anshu Banerjee, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) anyák, újszülöttek, gyermekek és fiatalok egészségéért felelős igazgatója.

A gyerekeknek mindenhol fejlett egészségügyi rendszerre van szükségük, amely megfelel az ő és családjaik szükségleteinek, hogy – bárhol éljenek is – a legjobb esélyekkel indulhassanak.

A legsúlyosabb kihívásokkal Fekete-Afrika és Dél-Ázsia lakossága néz szembe. 2021. során az összes öt éves kora előtt meghalt gyermek 56 százaléka Fekete-Afrikában született, 26 százalékuk pedig Dél-Ázsiában. A szubszaharai Afrikában született gyermekek tizenötször nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az Európában vagy Észak-Amerikában élők.

Rengeteg édesanyának kell szembenéznie azzal a borzalommal, hogy gyermeke nem éli meg első másodperceit sem – 2021-ben az összes halvaszületés 77 százaléka Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában történt. Európához képest a szubszaharai Afrikában hétszer nagyobb az esélye annak, hogy egy gyermek halva születik.

A megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés továbbra is létfontosságú kérdés minden gyerek számára. A csecsemőknél a koraszülés és a szülés közbeni szövődmények jelentik a legnagyobb veszélyt. A halvaszületések több mint 40 százaléka vajúdás közben történik – ezek többsége megelőzhető lenne, ha a nők minőségi ellátáshoz jutnának a terhesség és a szülés ideje alatt. Azokat a szerencsés gyerekeket pedig, akik túlélték az első 28 napjukat, olyan fertőző betegségek fenyegetik, mint például a tüdőgyulladás, a hasmenés vagy a malária.

2022. október 19-én egy újszülöttet ápolnak a szudáni Ondurman szülészeti kórház újszülött osztályán. Fotó: UNICEF

Bár a COVID-19 nem növelte közvetlenül a gyermekkori halálozások számát – mivel inkább az idősebbekre nézve jelentett fenyegetést –, a világjárvány megannyi jövőbeli kockázatot jelenthet rájuk nézve. A jelentések elsősorban az oltási kampányok, az élelmezés és az alapellátáshoz való hozzáférés e körülményekből adódó nehézségeire hívják fel a figyelmet, amelyek nagyban veszélyeztethetik a gyerekek egészségét és jólétét. A világjárvány az elmúlt három évtized legnagyobb visszaesését idézte elő az oltások terén, így a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő újszülöttek és kiskorúak még nagyobb egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

Becsléseink rávilágítanak arra, hogy az ezredforduló óta az egész világon hatalmas előrelépés történt az 5 év alatti gyermekek halálozásának megelőzésében

– mondta John Wilmoth, az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának, illetve népesedési osztályának igazgatója.

A siker ellenére azonban munkánkra továbbra is nagy szükség van – a gyerekek túlélési esélyei még mindig országok és régiók szerint változnak, hatalmasak az egyenlőtlenségek, amiket orvosolnunk kell, főképp Fekete-Afrikában. Csak a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javításával tudjuk csökkenteni ezeket az egyenlőtlenségeket, és megszüntetni az újszülöttek és gyermekek korai elhalálozását világszerte” – tette hozzá.

Friss hírek

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma...

Nevet változtatna India: így hívhatják az országot

A névváltoztatást első sorban a miatt szeretnék, mert akar...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma...

Nevet változtatna India: így hívhatják az országot

A névváltoztatást első sorban a miatt szeretnék, mert akar...

Nincs megállás: szeptemberben is indít járatokat a MÁV Horvátországba

A dugóban araszolás, hosszú buszozás vagy a repüléssel bonyodalmai helyett, kedvező áron utazhatsz a MÁV járataival a horvát tengerpartig.

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton 2023 április 1-től a menetrendi közlekedés bizonytalan ideig szünetel. Az ország egyetlen állami források nélkül...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni Tamás, a VI. kerület polgármesterének közösségi oldaláról. Az ötlet a tavalyi közösségi költségvetésre érkezett be, majd...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból...