Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

A Tisza-tó legjobb látnivalói

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó tele van jobbnál-jobb látnivalókkal. Ezekből mutatunk néhányat.

Hogy segítsük azok dolgát, akik biciklivel körbetekerik a tavat, Tiszafürdetől indulva – Abádszalók – Kisköre – Sarud – Poroszló útvonal mentén mutatjuk be a Tisza-tó látnivalóit.

Tiszafüred – a Tisza-tó, a strandolás és biciklizés központja

A belföldi turizmus fellendítése érdekében megépítésre került a Tisza-tavi Kerékpáros és Turisztikai Centrum, ami az év szinte minden napján nyitva. Lehetőség van egyszerű, rásegítéses és elektromos kerékpár bérlésre.

Ha viszont nem mennénk messzire, akkor érdemes az itt található szabadstrandon megmártózni a tó vizében. Itt számos vendéglátóegységben válogathatunk a tipikus strandkaják között. Aki inkább spórolna, annak a közelben található Lidl üzletben érdemes bevásárolni. Aki nem sajnálja a pénzt egy jó gasztronómiai élményre, annak ott a Mariska étterem.

Horthy-csatorna a Tisza-tó mellett, Tiszafüreden
Horthy-csatorna a Tisza-tó mellett, Tiszafüreden 2023-ban (Fotó: Plusz36)

Érdekességképp érdemes megemlíteni a Horthy csatornát, melyet egykori kormányzó maga adott át. A 333 méter hosszúságú függő gátrendszer szivattyúi a mai napig működnek. Korábban a Horthy-birtokig, azaz a majdnem 100 kilométerrel távolabb lévő Kenderesig szállították a vizet, ma már csak a közeli földek öntözését, valamint halastavak utánpótlását látja el.

Abádszalók – avagy a Tisza-tó egyetlen bonbon manufaktúrájának otthon

Az, hogy ilyen a homoktövises töltelék, milyen egy 80 százalékos kakaóból készült bonbon, azt valószínű mindenki ismeri. De a sulyomból készült érdesség már jóval kevésbé ismert. Márpedig ebből a tipikusan lápvidéken található – elsőre igen félelmetesnek tűnő – növényből készít édességet Szabó István.

Egy csepp Tisza-tó Csokoládé Manufaktúra
A csokoládé-manufaktúra néhány édessége (Fotó: Plusz36)

Az abádszalóki Őszike utca 2. szám alatt található Egy csepp Tisza-tó Csokoládé Manufaktúra gyakorlatilag mindenki előtt nyitva áll hétköznap munkaidőben és Szabó István örömmel mesél is a helyben készített bonbonokról, amiből akár vásárolhatunk is. A sörök kedvelőinek jó hír, hogy már sulyommal ízesített sört is vásárolhatunk. Ha nem esik útba a manufaktúra, akkor a környékbeli boltokban, a Sulyom Tájétteremben, a Hotelben Balneum Tisza-tó és a szolnoki Coop üzletekben is vásárolhatunk belőle.

Persze itt is van egy hatalmas szabadstrand, így aki megmártózna a tóban, az nyugodtan keresse Abádszalókot. Ráadásul számtalan sportolási és szórakozási lehetőség van. Víziejtőernyőzhetünk, jetskyzhetünk vagy ha bátrabbak vagyunk, kibérelhetünk magunkak egy egész hajót.

Kisköre – a tó őrzője

Mindenekelőtt érdemes megemlíteni Kisköre külső területén található Jóreménység szigetét. Aki nem ismeri Ljasuk Dimitry filmjét, az mindenképp keressen rá a Netflixen, de érdemes a YouTube csatornáját is megnézni, mert sok értékes és érdekes felvétel található.

A Jóreménység-szigete Kiskörén
A Jóreménység-szigetének bejárata (Fotó: Plusz36)

Innen a város felé véve az irányt megtekinthető a hallépcső, valamint maga az erőmű, ami miatt létrejöhetett a Tisza-tó és ami miatt mostanra ilyen fantasztikus ökológiai folyamatok indulhattak be és ennyi látnivalót nézhetünk meg napjainkban. Érdekesség, hogy eredetileg az állóvizet Kiskörei-víztározónak hívták, mostani nevét csak 1988-ban kapta.

A Jászsági-főcsatorna torkolatánál lévő kilátóba is érdemes felmenni. Az ingyenes magaslatról belátni az egész erőművet, valamint a tó egy jelentős részét.

Sarud

Bár itt is érdemes megemlíteni a strandot, talán ennél is fontosabb megemlíteni a Sulyom Tájéttermet. Korábban beszéltünk az itt található növényről, amit a csoki-manufaktúrában is felhasználnak. Ezen a helyen viszont a helyben jellegzetes ételeket kóstolhatjuk meg újragondolva.

Poroszló

A 2800 fős település méltán legnevesebb látnivalója a Tisza-tavi Ökoturisztikai Centrum. A hattyú alakú épület, mely pontosan Észak felé néz, kiemelkedő fejével (pontosabban tornyával) a falu minden pontjáról látható. Hatalmas akváriuma bemutatja, milyen az apró patakok élővilága, valamint fokozatosan haladva milyen halak találhatóak a Tisza-tó legmélyén.

De számos más érdekesség is található a centrum hatalmas parkjában, így csak ennek a megtekintésére nyugodtan szánhatunk egy teljes napot.

Friss hírek

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát, hogy ezzel zsebpénzt szerezzenek és egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmaikhoz. Az átlag diákmunka-órabér mértéke...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal büszkélkedő Bari. A város a kis métere ellenére egy kisebb reptérrel is büszkélkedik, aminek segítségével...