Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

A Tisza-tó legjobb látnivalói

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó tele van jobbnál-jobb látnivalókkal. Ezekből mutatunk néhányat.

Hogy segítsük azok dolgát, akik biciklivel körbetekerik a tavat, Tiszafürdetől indulva – Abádszalók – Kisköre – Sarud – Poroszló útvonal mentén mutatjuk be a Tisza-tó látnivalóit.

Tiszafüred – a Tisza-tó, a strandolás és biciklizés központja

A belföldi turizmus fellendítése érdekében megépítésre került a Tisza-tavi Kerékpáros és Turisztikai Centrum, ami az év szinte minden napján nyitva. Lehetőség van egyszerű, rásegítéses és elektromos kerékpár bérlésre.

Ha viszont nem mennénk messzire, akkor érdemes az itt található szabadstrandon megmártózni a tó vizében. Itt számos vendéglátóegységben válogathatunk a tipikus strandkaják között. Aki inkább spórolna, annak a közelben található Lidl üzletben érdemes bevásárolni. Aki nem sajnálja a pénzt egy jó gasztronómiai élményre, annak ott a Mariska étterem.

Horthy-csatorna a Tisza-tó mellett, Tiszafüreden
Horthy-csatorna a Tisza-tó mellett, Tiszafüreden 2023-ban (Fotó: Plusz36)

Érdekességképp érdemes megemlíteni a Horthy csatornát, melyet egykori kormányzó maga adott át. A 333 méter hosszúságú függő gátrendszer szivattyúi a mai napig működnek. Korábban a Horthy-birtokig, azaz a majdnem 100 kilométerrel távolabb lévő Kenderesig szállították a vizet, ma már csak a közeli földek öntözését, valamint halastavak utánpótlását látja el.

Abádszalók – avagy a Tisza-tó egyetlen bonbon manufaktúrájának otthon

Az, hogy ilyen a homoktövises töltelék, milyen egy 80 százalékos kakaóból készült bonbon, azt valószínű mindenki ismeri. De a sulyomból készült érdesség már jóval kevésbé ismert. Márpedig ebből a tipikusan lápvidéken található – elsőre igen félelmetesnek tűnő – növényből készít édességet Szabó István.

Egy csepp Tisza-tó Csokoládé Manufaktúra
A csokoládé-manufaktúra néhány édessége (Fotó: Plusz36)

Az abádszalóki Őszike utca 2. szám alatt található Egy csepp Tisza-tó Csokoládé Manufaktúra gyakorlatilag mindenki előtt nyitva áll hétköznap munkaidőben és Szabó István örömmel mesél is a helyben készített bonbonokról, amiből akár vásárolhatunk is. A sörök kedvelőinek jó hír, hogy már sulyommal ízesített sört is vásárolhatunk. Ha nem esik útba a manufaktúra, akkor a környékbeli boltokban, a Sulyom Tájétteremben, a Hotelben Balneum Tisza-tó és a szolnoki Coop üzletekben is vásárolhatunk belőle.

Persze itt is van egy hatalmas szabadstrand, így aki megmártózna a tóban, az nyugodtan keresse Abádszalókot. Ráadásul számtalan sportolási és szórakozási lehetőség van. Víziejtőernyőzhetünk, jetskyzhetünk vagy ha bátrabbak vagyunk, kibérelhetünk magunkak egy egész hajót.

Kisköre – a tó őrzője

Mindenekelőtt érdemes megemlíteni Kisköre külső területén található Jóreménység szigetét. Aki nem ismeri Ljasuk Dimitry filmjét, az mindenképp keressen rá a Netflixen, de érdemes a YouTube csatornáját is megnézni, mert sok értékes és érdekes felvétel található.

A Jóreménység-szigete Kiskörén
A Jóreménység-szigetének bejárata (Fotó: Plusz36)

Innen a város felé véve az irányt megtekinthető a hallépcső, valamint maga az erőmű, ami miatt létrejöhetett a Tisza-tó és ami miatt mostanra ilyen fantasztikus ökológiai folyamatok indulhattak be és ennyi látnivalót nézhetünk meg napjainkban. Érdekesség, hogy eredetileg az állóvizet Kiskörei-víztározónak hívták, mostani nevét csak 1988-ban kapta.

A Jászsági-főcsatorna torkolatánál lévő kilátóba is érdemes felmenni. Az ingyenes magaslatról belátni az egész erőművet, valamint a tó egy jelentős részét.

Sarud

Bár itt is érdemes megemlíteni a strandot, talán ennél is fontosabb megemlíteni a Sulyom Tájéttermet. Korábban beszéltünk az itt található növényről, amit a csoki-manufaktúrában is felhasználnak. Ezen a helyen viszont a helyben jellegzetes ételeket kóstolhatjuk meg újragondolva.

Poroszló

A 2800 fős település méltán legnevesebb látnivalója a Tisza-tavi Ökoturisztikai Centrum. A hattyú alakú épület, mely pontosan Észak felé néz, kiemelkedő fejével (pontosabban tornyával) a falu minden pontjáról látható. Hatalmas akváriuma bemutatja, milyen az apró patakok élővilága, valamint fokozatosan haladva milyen halak találhatóak a Tisza-tó legmélyén.

De számos más érdekesség is található a centrum hatalmas parkjában, így csak ennek a megtekintésére nyugodtan szánhatunk egy teljes napot.

Friss hírek

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma...

Nevet változtatna India: így hívhatják az országot

A névváltoztatást első sorban a miatt szeretnék, mert akar...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma...

Nevet változtatna India: így hívhatják az országot

A névváltoztatást első sorban a miatt szeretnék, mert akar...

Nincs megállás: szeptemberben is indít járatokat a MÁV Horvátországba

A dugóban araszolás, hosszú buszozás vagy a repüléssel bonyodalmai helyett, kedvező áron utazhatsz a MÁV járataival a horvát tengerpartig.

Végleg bezár a gödöllői kisvasút, mert nem kell az állami fenntartónak

Idén márciusban jelentették be, hogy a Gödöllői Erdei Vasúton 2023 április 1-től a menetrendi közlekedés bizonytalan ideig szünetel. Az ország egyetlen állami források nélkül...

Bemutatták Terézváros első kutyavécéjét

Elkészült Terézváros első (kísérleti) kutyavécéje - derül ki Soproni Tamás, a VI. kerület polgármesterének közösségi oldaláról. Az ötlet a tavalyi közösségi költségvetésre érkezett be, majd...

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, ma 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból...