Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

Riga látnivalók: ezeket nézd meg a lett fővárosba

Nem a legnépszerűbb úti cél, viszont Lettország fővárosa a történelme miatt rendkívül színes és izgalmas – kulturális és építészeti szempontból is. A gyalog is könnyen bejárható városban néhány nap alatt is körbenézhetünk. Adunk néhány tippet, hogy miket érdemes megnézni, hiszen Riga látnivalók tekintetében igencsak gazdag mérete ellenére.

Mielőtt útnak indulnánk, fontos megjegyezni, hogy a város északi fekvése miatt télen a nappalok meglehetősen rövidek, az időjárás pedig meglehetősen hűvös. Ez azt is jelenti, hogy áprilisig bármikor eshet a hó. A város viszont kicsi, így a távolabbi pontokat is könnyen elérhetjük tömegközlekedéssel, de a belvárosban szinte csak gyalogosan érdemes közlekedni. A videóból minden fontos információ kiderül, de cikkünkben adunk pár extra tippet és mutatjuk a térképes elérhetőségeket is.

Reggel Rigában

Nem szokványos látnivaló, de a reggelt érdemes a vásárcsarnoknál indítani. A kezdetekben léghajógyárként működő négy hangárt piaccá alakították át, ami egyébként kezdetben a világ legnagyobb piaca is volt. A hangárok a mai napig az eredeti felosztás szerint működik, azaz van, amelyikben a hústermékeket, van amelyikben csak tengeri állatokat árulnak. 

Érdemes lehet reggel üres gyomorral érkezni, hiszen nem csak vásárolni, de enni is lehet. A csarnokban süteményeket, helyi különlegességeket is kóstolhatunk, de vannak étkezők, amik egészen zárásig nyitva tartanak. A bevállalósabbak már reggel, a többiek pedig este helyi sörkülönlegességeket és töményeket is fogyaszthatnak helyben. Arról, hogy mit érdemes enni és inni, arról viszont majd a későbbiekben.

A piac melletti kirakodóvásárra is érdemes pár percet szánni, bár kétségkívül ez a rész nem tartozik a város tipikus látnivalóihoz.

Riga látnivalók – ezúttal a magasból

Ha a piachoz téved valaki, akkor érdemes onnan a pár méterre lévő tudományos akadémiához is ellátogatni. Alapvetően három lehetőség is van, hogy a várost megcsodáljuk. Az egyik a Szent Péter templom tornya, a második a tévétorony, a harmadik pedig az akadémia épülete.

Ez utóbbit azért is ajánjuk kifejezetten, mert a turisták számára nem olyan népszerű, mint a templom tornya, így kifejezetten kevesen vannak. A tévétorony viszont nem csak messze van, de az épületből csak a meglehetősen piszkos ablakokon keresztül lehet kinézni, ami nem biztos, hogy megfelelő élményt nyújtja.

A tudományos akadémia 17. emeletére a nyitvatartási időben 15 emeleten keresztül lifttel, két emeleten keresztül pedig gyalog lehet fellátogatni. Ráadásul jelentősen kedvezőbb áron, mint a többi helyen. Az épületet egyébként a Szovjetunió ajándékozta Lettországnak, mára azonban a falait díszítő sarlókalapácsokat természetesen eltávolították.

Belváros

Az ország változatos történelmének köszönhetően Riga látnivalók tekintetében nagyon izgalmas, szinten minden korszakból megmentettek valamit az utókornak. Ha itt járunk, akkor nem érdemes kihagyni a régi várfalat, valamint az egyetlen megmaradt városkaput, ami Svéd kapu néven híresült el. Ez azért is különleges, mert a kapu felett lakott egykoron a hóhér, aki a kivérzés napján egy szál rózsát rakott ki az ablakába. 

Innen nem messze található a lőportorony, a parlament épülete, de nem érdemes kihagyni a három fivér házát. A három épületből álló nevezetesség azért érdekes, mert az épületeket egy-egy század különbséggel építették fel. Ezek közül a legrégebbi épület Riga első bejegyzett lakóépülete volt. A „legújabb” épületben az építészek múzeuma található, mely ingyenesen látogatható, de egy laikus számára inkább csak az épület udvara lehet érdekes.

Rigában a három fivér háza, azaz a legrégebbi épület
Rigában a három fivér háza / Fotó: Pitz Dániel

Gyalogos távolságban gyakorlatilag lépten-nyomon nevezetességekkel lehet találkozni, de Riga jelképeként említett Fekete fejűek kereskedőházát mindenképpen érdemes megnézni. A téren található épületek mindegyikét lerombolták a világháború ideje alatt, ám a város úgy döntött, azokat eredeti állapotukra állítják vissza. Ennek során épült vissza a kereskedőház (ami egyes feljegyzések szerint azért a feketefejűekről kapta a nevét, mert korábban a kereskedők fekete sapkát hordtak). Mögötte a városházát is visszaállították – igaz az az eredeti tervektől eltérően kapott plusz egy emeletet.

Riga főterén az újáépített fekete fejűek kereskedőháza
Riga, a fekete fejűek kereskedőháza / Fotó: Pitz Dániel

Riga adta a világnak a szélkakast, amit szinte minden fontosabb torony tetején látni is lehet.

Múltidéző szobrok, melyeket érdemes megnézni

  • Szabadság szobor: az 1930-as rövid időre kikiáltott függetlenség miatt állítottak és aminek talapzatához a mai napig minden nap friss virágot visznek. Korábban egyébként ezért többeket a szovjet uralom ideje alatt elhurcoltak. (térkép)
  • Brémai muzsikusok, melyet Bréma városától kapott Riga (térkép)
  • Felszabadítás emlékműve – a monumentális szoborcsoport sajnálatos történelmi időszaknak állít emléket, érdekessége azonban, hogy egyszer megpróbálták a lettek lebombázni sikertelenül, 2010 után pedig több petíció is indult a lebontásáért, ám ez a folyamat egyelőre nem indult el (térkép).

Különleges épületek, amik eddig kimaradtak Riga látnivalóinak említéséből

  • Ortodox Katedrális – az épületet a szovjet megszállás ideje alatt planetáriumként használták, mára azonban minden az eredeti formájában visszaállítottak és ismételten az egyház kezébe került az épület.
  • Zsinagóga – Lettországban egykoron a lakosság nagyjából 10%-a vallotta magát zsidó vallásúnak, ám a szerencsétlen történelmi események következtében a második világháború végére mindösszesen 150 fő élte túl a borzalmakat. Riga egyetlen megmaradt zsinagógája a bárki számára látogatható, ami csak azért tudott fennmaradni, mert a háború idején raktárként funkcionált.
  • Faházak – a város számos pontján találhatunk a régmúltat idéző lett faházakat. Ezek sokszor nagyobbak, mint a téglaépületek. Szerencsére vannak, akik ezeket felújítják, így bepillantást nyerhetünk az ország múltjába.

Szecessziós házak – bár ilyen stílusban épült házakat szinte minden nagyvárosban találhatunk, a 19. század elején épültek a város nehéz időszakait is túlélték az Alberta utcába, amiket így eredeti pompájukban csodálhatjuk meg őket – térképes elérhetőség IDE kattintva.

Gasztronómia

A hely adottságai miatt kézenfekvő a tengeri különlegességek, ám sok más különlegesség van, amit érdemes lehet megkóstolni. A kenyerükre kifejezetten büszkék, mely sötétbarna és meglehetősen tömény is. Levesek közül a lett savanyúkáposztás levest lehet érdemes megkóstolni. Főételeik között gyakran szerepel a sertéshús, így a tradicionális ételeket kínáló helyeken találkozhatunk a csülökkel. Érdemes továbbá megkóstolni a húsgolyókat, valamint a fekete babot, melyet baconnek, hagymával és egy helyi – leginkább a kefír és tejföl kereszteződéséhez hasonlító tejtermékkel öntenek le. Ezt az étlapon így keresd: grey peas, vagy Pelēkie zirņi.

Ajánlott étterem: Folkklubs – tradicionális ételek és hatalmas sörválaszték (este 5 után csak asztalfoglalással érdemes érkezni)

Legjobb sörlelő helyek: Miezis un kompānija, ahol rengeteg féle csapolt sör van, Local Craft Distillerie & Bar, ahol üveges, de annyál nagyobb választék van és ahol a csapos segít az ízlésednek megfelelőt találni. A belvárostól kicsit távolabb a Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, ahol a hatalmas választékból nem csak vásárolni, de fogyasztani is lehet. A városban egyébként van látogatható sörfőzde – de nem ez Riga látnivalói közül a legkeresettebb, ezért vasárnap minket is zárt ajtók fogadtak. 

Árak

Mivel a cikk írásakor az Euró sem a legjobb árfolyamot produkálta, így a magyar árakhoz képest 30-50%-al drágábbak voltak. Viszont a szállásárak a téli időszakokban rendkívül kedvezőek. Akik takarékoskodni szeretnének, azoknak érdemes a boltokban vásárolni, de a már korábban említett piacon is jóval alacsonyabb árakon vásárolhatunk.

Rossz idő esetén számtalan múzeumba térhetünk be, melyek árairól érdemes előre tájékozódni. Jó idő esetén viszont érdemes Riga látnivalói között sétálni.

Bankkártyával a helyek 90%-án lehet fizetni, még a piacon is, viszont több bárban, vagy kisebb múzeumban (például a patikamúzeumban) nem.

Friss hírek

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Itt a nagy bejelentés: Pécsről repülő indul Máltára és Münchenbe

Menetrendszerinti repülőjáratot indít egy máltai légitársaság, az Universal Air...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát, hogy ezzel zsebpénzt szerezzenek és egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmaikhoz. Az átlag diákmunka-órabér mértéke...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal büszkélkedő Bari. A város a kis métere ellenére egy kisebb reptérrel is büszkélkedik, aminek segítségével...

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd ide a véleményed!
írd be ide neved