Exkluzív:

Magyarországot is érinti majd a világ leghosszabb buszos útja

56 napig tart majd a világ leghosszabb buszos útja.

Ezek Csehország legszebb látnivalói

A magyarok körében egyre népszerűbb Csehország. Ez nem is...

Olmütz látnivalók – ezeket néz meg a cseh városban

Észak-Morvaország jellegzetes, történelmi városa Olmütz, amelyet eleink évszázadkkal ezelőtt csak Alamócnak neveztek. A 101 000 lakosú kisváros a kezdetektől fogva királyi város volt, tele a magyar történelem kis darabkáival. Ma az egyik legnépszerűbb egyetemi város, de Olmütz látnivalók tekintetében is sok meglepetést tartogat.

Talán a legérdekesebb, ami érdemes megjegyezni, hogy Ölmütz tele van mindenféle magyar történelmi emlékkel, ezért nem kell meglepődni, ha utunk során szembe jön velünk a magyar címer.

A városháza – Olmütz látnivalók közül az egyik legérdekesebb

A városháza (namèsti Miru) 1378-ban épült gótikus stilusban, majd reneszánsz loggiákat, kapuzatot építettek hozzá.

A későbbiek során barokkositottäk. Homlokzata ma a barokk és neogótikus elemek ötvözete. Tornya 1443-ban épült, s 1607-ben át-alakitották. Gótikus diszterme a legnagyobbak közé tartozik az országban.

A torony oldalán itt is van Orloj. Igaz, 1945-ben tönkrement, s újjá kellett építeni, de „kerengőjén” most már nem apostolok, hanem az akkori kornak, azaz a kommunizmus szellemében a dolgozók hősei járnak körben: munkások, iparosok, földművesek, orvosok.

Olmütz látnivalók közül az egyik legérdekesebb: az Orloj
Olmütz látnivalók közül az egyik legérdekesebb: az Orloj (Fotó: Plusz36)

A Szentháromság-oszlop

A különleges alkotás 2000-ben felvételt nyert az UNESCO Világörökségi Listára. A 35 méter magas mű egy barokk stílusú szoborcsoportból áll, amit 1716 és 1754 között készült el az Úr dicsőségére és a hála kifejezésére, hogy véget ért a pestis Morvaországban.

Az oszlopon belül még egy kis kápolna található.

Olmütz főterén a Szentháromság szobor, ami sok éven keresztül épült
Olmütz főterén a Szentháromság szobor (Fotó: Plusz36)

A Morva Színház, melynek falán ott van Mátyás király

1479-ben ebben az épületben kötött békét Ulászló cseh király a magyar Mátyással.

Mátyás keresztes hadjáratot indított Pogyebrád György cseh király ellen. A katolikus cseh rendek támogatásával 1468-ban Mátyást cseh királlyá választották, a hadműveletek azonban váltakozó sikerrel zajlottak. A trónt Hunyadi Mátyás még Pogyebrád halála után sem tudta elfoglalni, mert a cseh rendek a lengyel uralkodó, IV. Kázmér fiát, Ulászlót választották királyuknak.

Mátyás király címere a Morva Színház falán a Caffe Opera kávézónál
Mátyás király címere a Morva Színház falán a Caffe Opera kávézónál (Fotó: Plusz36)

Az újdonsült cseh király és III. Frigyes 1474-ben szövetséget kötött, amelyhez IV. Kázmér lengyel király is csatlakozott. 1474-ben az egyesült német-cseh sereg betört Sziléziába, és ostrom alá vette a Boroszló falai közé zárkózott Mátyást. Ekkor tűnt ki a zsoldos sereg fölénye a feudális haderő fölött. A szövetségesek ostroma meghiúsult.

Ulászló 1478 végén megkötötte Mátyással az olmützí békét, melynek értelmében mindketten megtartották a cseh királyi címet, s megosztották az országot: Mátyásé lett Szilézia, Morvaország és Lausitz.

A lengyel származású uralkodó Mátyás halála után 400 ezer forintért visszaválthatja az elfoglalt tartományokat.

A történelmi eseményre a kapu mellett három köbe faragott cimer emlékeztet: egymás mellett láthatjuk a történelmi cseh és a történelmi magyar cimert, meg egy harmadikat is, amely egyes felfogások szerint a lengyel uralkodóké, mások szerint Hunyadi Mátyás hollós címere.

A Szent Vencel-katedrális

Az olmützi püspöki székesegyházat 1109-ben alapították, de külsőre eredetileg egy román bazilika volt. Csak jóval később, 1265-ben építették át gótikus stílusban, majd barokkos stílusban, végül neogótikus szellemben restaurálták.

Belül igen szep fafaragványokat láthatunk, legértékesebb része a gótikus Szent János-kápolna. A templomban két Premysl-király síremléke is megtalálható.

Na de mi köze van ennek az épületnek a magyarokhoz? 1306-ban itt a székesegyház épületénél (katedrális mellett) gyilkolták meg az utolsó Premysl uralkodót, III. Vencelt, s ezzel kihalt az Árpád-házunknak megfelelő cseh királyi dinasztia. III. Vencel 1301. májusától – 1305. október 9-ig volt Magyarország királya.

Ha itt járunk, azért is érdemes a katedrális melletti épületre egy pillantást vetni, mert 1767-ben itt lakott Mozart. Ma az egyetem Történelmi Intézete van benne.

Az érseki palota

A háromkapus nagyépület 1674-ből való, két olasz építész, Luchese és Fontana építette. A Bécsböl elmenekült Habsburg család egy része, köztük Ferenc József is itt lakott 1848-ban. Itt is lett Austria császára ugyanezen év december 2-án. 

Az eseményről Alexander Hübner diplomata így írt:

Pontosan nyolc órakor kinyílt a trónterem ajtaja, hogy a főherceg, a főhercegnők, a miniszterek, Windisch-Grätz tábornok, Jelačić bán és Grünne gróf bebocsájtást nyerjenek. Mint jegyzőkönyvvezető, én is jelen voltam ennél a történelmi aktusnál. Miután bezárult mögöttünk az ajtó, megjelentek őfelsége és neje, azután Ferenc Károly hitvesével és fiával

A leköszönő Ferdinánd császár „Isten áldjon, csak légy derék, az Isten majd megóv téged” szavakkal adta át a hatalmat I. Ferenc Józsefnek.

A királyváltást az országgyűlésen elutasították, mondván a trón csak az előző uralkodó halálával üresedhet meg, tehát V. Ferdinándot tartotta továbbra is királynak.

Olmütz, az Érseki palota
Olmütz, az Érseki palota (Fotó: Plusz36)

Az olmützi alkotmányt (más néven oktrojált alkotmányt) I. Ferenc József császár adta ki császári pátenssel 1849. március 4-én itt Olmützben. Az alkotmány tulajdonképpen az 1848-as áprilisi törvényeket vonta vissza, valamint eltörölte az 1848-as év előtti rendi alkotmányt. 

Ezen felül leválasztotta Erdélyt, Horvátországot, Szlavóniát és a  Partiumot Magyarországtól. Tulajdonképpen az osztrák császárságba történő beolvasztást rendelte elő. A rendelet megszüntette és részekre osztotta az önálló királyságként működő Magyarországot. 

Az épületben megírt és kihirdetett olmützi alkotmány sohasem lépett életbe, mert Magyarországon ekkor még nem ismerték el ő mint uralkodót, hanem egészen a trónfosztás kimondásáig V. Ferdinándot tekintették koronázott királynak, így a Ferenc József nevéhez fűződő dokumentumot sem tekinthették hatályosnak.

Fegyvertár

Az érseki palotával szemben levő tér sarkán áll. 1771-ben épült a kor kaszárnya-stílusában. Olomouc érseke ugyanis ellentmondott II. József vallási reformintézkedéseinek. A császár azzal figyelmeztette a valóságos erőviszonyokra, hogy az érseki palotával szemben építtette fel a fegyverraktárat.

Ha tetszik az Olmütz látnivalók cikkünk, ne felejts el feliratkozni a hírlevelünkre sem!

Az egyetemi negyed a régi városfallal és a parkkal – ahol pihenhetünk ha megnéztük Olmütz látnivalók mindegyikét

A námèsti Republiky, az Universitni ulice &s az Universitni námèsti környéke – mint a nevek is mutatják: az egyetemi negyed. A barokk épületek udvarának hátsó fala az egykori városfallal azonos, s alattuk húzódik a Bezruc-park.

Olmütz egykori városfala az egyetemi negyed alatt
Olmütz egykori városfala az egyetemi negyed alatt (Fotó: Plusz36)

Érdekelnek az utazással kapcsolatos írásaink? Kattints az utazás rovatra!

Friss hírek

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát,...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava,...

Bari látnivalók – fedezd fel Dél-Olaszország gyöngyszemét

Dél-Olaszország központja kétségtelenül a több mint 320 ezer lakossal...

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Közelednek a hosszú hétvégék, közülük eddig a húsvét a...

Újabb ötcsillagos Kék Hullám Zászlók a balatoni strandok között

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon loboghat a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám...

Ennyi az átlag diákmunka-órabér 2024 nyarán

Az idei nyári szezonban is diákok ezrei vállalnak munkát, hogy ezzel zsebpénzt szerezzenek és egy lépéssel közelebb kerüljenek az álmaikhoz. Az átlag diákmunka-órabér mértéke...

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen. Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója az...