Exkluzív:

Titkos berlini látnivalók, amiről csak kevesen tudnak

Berlin kétségtelenül az egyik legnépszerűbb utazási célpont. De ez nem véletlen. A város annyirsa sokszínű, hogy minden korosztály megtalálja a számára tetsző programokat és látnivalók. Most mutatunk néhány titkos helyet, és látnivalót, ami a turisták előtt kevésbé népszerű. Íme a titkos Berlini látnivalók.

Libegő és bobpálya Berlinben

Ugye te sem tudtad, hogy Berlinen belül vagy egy libegő, ami felvisz egy bobpályához? Pedig van! Méghozzá a belvárostól egy kicsit távolabb a Kienbergen, ahová legkönnyebben az U5-ös metróval juthatunk el (Kienberg Gärten der Welt).

Berlinben a Wolkenhain kilátó

A felvonóval – de akár gyalog is – gyorsan feljuthatunk a domb tetejére, ahol az 500 méter hosszú pályán akár 40 km/h sebességgel is lecsúszhatsz.

Persze ez a program csak nyáron lehetséges, viszont az itt található kilátót semmiképp ne hagyjuk ki. Innen belátni az egész német fővárost jó időben.

Ha viszont nem szállunk ki a domb tetején, akkor a felvonó tovább visz a domb túloldalára, ahol megtalálható a ‘Világok kertjei’ (Gärten der Welt), ahol számos kultúra kertjeit nézhetjük meg a japántól elkezdve a koeain, olaszon és bangladesin át a zsidó kertig. Mindezekről további információk, valamint megvásárolható jegyek a Gärten der Welt honlapján találhatók.

Eldugott bolhapiac a Spree partján

Mindenki az unalomig ismert hűtőmágnest, berlini medvés kacatokat viszi haza. Persze vannak kreatívabb emberek, akik a reptéri boltban bezsebelnek egy Berlini Luftot, ami az egyik helyi italkülönlegesség. A bolhapiacokon viszont valódi kincsekre lelhetünk, ha szemfülesek vagyunk.

Mindenekelőtt le kell szögezni: nem kell félni a szokatlan helyszínektől. Berlinben nagyon sok olyan hely van, ahol a leomlófélben lévő ipari épületeket elkezdték újrahasznosítani és megtelítették élettel. Erre egyébként Magyarországon is lehetne precedens, de akkor meg nem lenne miért Berlinbe menni.

Ezt a tartalmat csak a hírlevél feliratkozók nézhetik meg

Ha érdekel a folytatás, iratkozz fel hírlevelünkre, ahol további utazással kapcsolatos tippeket kapsz
Ígérjük, nem fogunk felesleges levelet küldeni! 🙂

Ha azt mondjuk, hogy Arena, akkor semmiképp nem a budapesti plázára, hanem arra az épületegyüttesre kell gondolni, ahol megannyi hipszter hely, szórakozóhely és persze a Hallenflohmarkt an der Arena antik kereskedés és bolhapiac található.

Berlini látnivalók
Fotó: Instagram/@barbar.an

Ha valamihez hasonlítani kellene az itteni hangulatot, akkor mindenképp a váci Ódon Font lehetne megemlíteni.

Szokott itt egyébként éjszakai piac is lenni, akik esetleg nem csak nap közben nézelődnének itt. Igaz ezekről jellemzően csak a helyben kiragasztott plakátokról lehet értesülni, aminek a mai napig nagy hagyománya van az egész német fővárosban.

Az egyszerűség kedvéért ide kattintva mutatjuk a Google térképen a helyszínt.

Fel a győzelmi oszlopra!

A berlini látnivalók közül az egyik leghíresebb a Brandenburgi kapu, ami a város szimbóluma is lehetne. Itt mindig láthatunk egy-két szelfiző turistát. Na igen, csak hogy van egy sokkal szebb és különlegesebb pont, ahonnan megnézhetjük a kaput és vele együtt az egész várost.

Ez pedig nem más, mint mögötte a park közepén álló Siegessäule, azaz Győzelmi oszlop.

Kevesen tudják, de az oszlop tetejére fel lehet menni, ahonnan egészen bámulatos kilátás nyílik a fővárosra. Viszont, fonts, hogy aki tériszonyos, az kerülje el ezt a helyet.

Az oszlopot 1873-ben avatták fel és meglehetősen szűk, ami már azt sejteti, hogy bizony gyalog kell majd a 67 méter magas oszlop tetejére feljutni.

Berlin látnivalók - Siegelsaule

Ráadásul fent sem sokkal tágasabb a tér, így ha nem is ez a legkényelmesebb látnivaló, az biztos, hogy az egyik legérdekesebb.

Berlin látnivalók - Győzelmi oszlop a magasból
Fotó: Unsplash

Berlini vízesés

Amikor egyik nyáron ültem Berlinben az egykori reptér kifutópályáján, Tempelhof-on és ittuk a söreinket, nagyot nevettem, amikor valaki felvetette, hogy menjük ki a vízeséshez. Merthogy Berlin egy viszonylag lapos terület és akkor még csak a fentebb említett Kienberg-ről tudtam.

Szinte hihetetlen, de a berlini látnivalók közül akkor csak keveset ismertem, amikor már gyakorlatilag havonta jártam ki a szabadság levegőjét szívni.

Berlin látnivalók - Wasserfall Viktoriapark

Bár ez már a harmadik olyan hely, ahonnan a kilátás fontos szerepet kap, mégis azt javaslom, hogy ne állj sorba az Alexanderplatzon a tévétoronynál, hanem inkább sétálj (vagy biciklizz el) a Kreuzberg városrészben található Viktoriaparkba. 

Ez egy valóban turistamentes hely, amit tényleg csak a helybéliek ismernek igazán. Hatalmas füves területen piknikeznek, sportolnak, kutyát sétáltatnak vagy csak megnézik a naplementét.

A parkban van még egy varázslatos kis tavacska a vízesés alján. A vízesés tetején pedig olyan, mint ha egy templomtorony lenne – de ez ne tévesszen meg semmi. Valójában egy szép, de közel sem olyan magas Porosz Nemzeti Felszabadítási Háború emlékmű áll itt.

Aki pedig megszomjazik, az nyugodtan üljön be a park sörkertjébe. Kell ennél jobb időtöltés itt?

Lazíts – találjanak meg Téged a berlini látnivalók

Berlin egy rendkívül színes és különleges város, amihez hasonlót nehéz mondani. Legfontosabb tipp útravalónak talán az lehet, hogy ne akard az összes populáris látnivalót megnézni.

Egyrészt mert ahhoz talán egy teljes hónap is kevés lenne. Másrészről meg Berlin igazi látnivalója az az életérzés, amit itt meg lehet tapasztalni.

Ha érdekelnek még hasonló utazási tippek, akkor kattints az utazási rovatunkra!

Friss hírek

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

10 tökéletes nőnapi ajándék 2023-ban

Március 8-án, azaz Zoltán napon tartjuk Magyarországon is a...

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég egyik terméke, amit érdemes vissza vinni az üzletbe. A boltokban a terméket akár nyugta nélkül...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága, ahogy az sem, hogy egyre többen térnek vissza évről-évre. Csehország minden alkalommal tud valami újat...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó vasárnapján állítunk. Ekkor hajnal 2-kor hajnal 3-ra tekerhetjük a mutatót, azaz egy órával kevesebbet tudunk...