Exkluzív:

Pécs látnivalók – ezeket semmiképp ne hagyd ki

A Baranya megyei székhelyről egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ország egyik legszebb városa. Ráadásul az egyetemen tanuló 22 000 egyetemistának köszönhetően olyan élet van az év minden napjában, ami egyik vidéki városban sincs. Most összeszedtük Pécs látnivalók közül azt a 10 helyet, amit semmiképp nem érdemes kihagyni.

Igazából bármelyik évszakban látogatunk Pécsre, mindig rengeteg látnivalót tartogat. Ha csak néhány napra érkezel, mindenképp készíts egy kis tervet, mit szeretnél megnézni – vagy jobb esetben térj vissza. Bárhogy is döntesz, vedd fel a város ritmusát és ha teheted, kóstolj bele a pezsgő éjszakai életbe.

Alagút és a nyolc boldogság terasz 

A város egyetlen alagútjáról gyönyörű a naplemente, ahogyan a kicsit felette található nyolc boldogság teraszról is. A teraszhoz az alagút tetejéről tudsz feljutni, a kálvária mellett található lépcsőn.

Innen a város jelentős részét megnézhetjük és könnyen be is azonosíthatjuk a nevezetes épületeket, mert a terasz márványlapjára fel van tűntetve melyik irányba mit láthatunk. Ha beesteledett, gyakorlatilag pár lépésre innen megis érkezünk a Széchenyi térre, ahol számtalan vendéglátó hely közül lehet választani – de erre majd visszatérünk a későbbiekben.

Pécs látnivalók - alagút
Naplemente a pécsi alagút tetejéről – háttérben a székesegyház épülete. (Fotó: Plusz36)

TV-torony

A MOL-Campus megépítése ellenére továbbra is ez Magyarország legmagasabb épülete. Összesen 18 500 tonna vasbeton felhasználásával építetté meg. Sajnos az energiaválság miatt már csak hétvégente van kivilágítva, korábban váltakozószínekben pompázott.

Az épület kilátópontjára lifttel juthatunk fel, amire jegyet a torony alján lévő pénztárban lehet vásárolni. De van itt egy étterem / kávézó, ahol a Pécsre néző panoráma mellett ehetünk és ihatunk.

A 360 fokos körpanorámás teraszról nem csak a környékbeli településekig, de szép tiszta idő esetén egészen a horvátországi hegyekig ellátni.

Jó hír, hogy a belvárosból közvetlen busszal juthatunk fel a torony bejáratáig, így lehetőségünk van arra, hogy aztán gyalog jöjjünk le a hegyről és felfedezzünk olyan rejtett kincseket, mint az elhagyatott vidámpark területe, vagy a Flóra-pihenő és a mellette kifüggesztett panorámahinta.

Tettye

Nem csak a pazar kilátás miatt érdemes ide ellátogatni, hanem mert itt található az a mandulafa is, amit 2019-ben Európa év fájának választottak meg. De van itt barlang, romok, valamint a Mecseki láthatatlanoknak emléket állító alkotás is.

Pazar kilátás, egyedülálló vendéglátás, egy lokálpatrióta mit is mondhatna mást” – hangzik a Punnany Massif Pécs Aktuál X számában. És valóban, a Tettyénél járva nem csak az egykori szólótermesztést ismerhetjük meg az itt található Tüke Borházban, de ehetünk egy jót a Tettye Vendéglőben, ami hagyományos ízekkel vár, vagy a Bagolyvár vendéglőben, ami újragondolt ételeket kínál.

Aki szeret sétálni, annak erősen ajánlott a Niké-szobor megtekintése, ami a régi szocializmus emlékeit őrzi az egyébként gyönyörű kilátás mellett.

A Niké szobor Pécsen
Niké szobor, a háttérben Pécs (Fotó: Plusz36)

A Mecsek

Pécs azért is fantasztikus hely, mert a sok látnivaló mellett rengeteg kirándulóhely is van a környéken. Az egészen rövid túráktól több tíz kilométeres túrákat is szervezhetsz.

Ha a Pécsi TV toronynál járunk, akkor a hegy tetején végigsétálva eljuthatunk a Kis-Tubesi, majd a János kilátóhoz. Elsőre lehet távolinak tűnik, de ez az út nagyon lassan is 2 óra oda-vissza.

Ha pedig egy egész napot rászánunk a kirándulásra, akkor a Mecsek nyugati oldalán érdemes egy kört tenni, ahol megnézhetjük a Jakab-hegyi kilátót és a mellette található Pálos kolostor romjait. Innen pedig már csak rövid sétára vannak a különleges Babás szerkövek. De eddig sem kell elmennünk, ha megnéznénk a Zsongor-kő kilátót, ami lényegében egy kiálló szikladarab, amire vaskorlátot helyeztek ki. Ennél különlegesebb és szebb hely alig ha van a Mecsekben.

Pécs egyik legszebb látnivalója, a Mecsek oldalában található Zsongor-kő
A Zsongor-kő kilátó a Mecsekben (Fotó: Plusz36)

A Pécsi Sör

A város söre 1848 óta létezik, így ez volt Magyarország első sörgyára. Talán legtöbben a Szalon sörről ismerik, de számos más sört is itt gyártanak még. Érdekesség, hogy a gyár épülete mellett a pécsiek (na meg aki elmegy oda) olcsóbban vásárolhatják meg a termékeket.

De nem csak az állandó kínálatban szereplő söröket, amiket a boltok polcain is fellelhetünk, hanem külön elkészítik a város lakóinkat a ‘pécsi tavaszi’ sört, valamint karácsonyra a ‘három királyok’ sört, amik az átlagostól kicsit erősebbek és egyedi ízvilággal rendelkeznek.

Egyébként azok, akik megismernék a sörgyár történetét és az általuk forgalmazott termékeket, azoknak érdemes Pécs látnivalók mellet erre a szombati vezetett túrára is regisztrálniuk.

Pécs egyik izgalmas látnivalója, a Pécsi Sörgyár
Az 1848 óta működő Pécsi Sörgyár (Fotó: Plusz36)

Ezt a tartalmat csak a hírlevél feliratkozók nézhetik meg

Ha érdekel a folytatás, iratkozz fel hírlevelünkre, ahol további utazással kapcsolatos tippeket kapsz
Ígérjük, nem fogunk felesleges levelet küldeni! 🙂

Múzeumok

Talán még sokan emlékeznek arra, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa volt. Nem véletlenül nyerte el ezt a címet, hiszen rengeteg érdekes és izgalmas kiállítást láthatunk itt. Még azok számára is tud újat mutatni Pécs, akik egyébként nem sűrűn járnak kiállításokra. Íme azok a múzeumok, amik a népszerű Pécs látnivalók mellett megérdemelnek egy látogatást:

Vasarely Múzeum

Sajnos sokan egyáltalán nem ismerik Victor Vasarely magyar–francia festő, szobrász műveit. Pedig őt tekinthetjük az optikai festészet, vagy „op-art” legjelentősebb képviselőjének. Vasarely 1906-ban Pécsen született és innen jutott el Párizsig, ahol ismert alkotóvá vált. Műveit és gyűjteményét az 1976-ban megnyitott múzeumban nézhetjük meg a Káptalan utca 3. szám alatt.

Ókeresztény sírkamrák és mauzóleum

Pécs központja az ókorban egy temető volt. Az ókeresztény sírkamrában olyan egyedülálló megmaradt sírokat és az azon található festményeket találhatunk, amit sehol máshol a világon. A múzeum bejáratát a székesegyház épületétől pár méterre találjuk a sétányon.

Csontváry Múzeum

1973-ban épült neoreneszánsz múzeum állandó és időszaki magyar festészeti kiállításokkal várja a vendégeket.

Fontos megjegyezni mindhárom múzeum esetében, hogy a nyitvatartásról a jpm.hu oldalon lehet tájékozódni.

Török örökség

Pécs régi városmagjában és az egykori városfalakon kívül több tucat oszmán-kori emléket találhatunk. A leghíresebb egyértelműen a fő téren álló dzsámi, amit meglepő módon ma már római katolikus templomként használnak (ez azért is fontos, mert ha beülünk a misére, akkor nem kell belépőjegyet fizetni, hogy megnézzük az épületet belülről).

Pécs látnivalók - Széchenyi tér
Makett a Széchenyi téren / Pécs látnivalók (Fotó: Pitz Dániel)

De szót érdemel Jakováli Hasszán-dzsámija és minaretje, mert a sors különös fintora, hogy a nagy számú magyarországi török emlékből egyedül itt maradt meg együtt a templom és a torony, vagyis a dzsámi és a minaret is.

Egykor derviskolostor és egyéb közjót – oktatás és szegényétkeztetést – szolgáló épületek övezték, amelyek falainak nyomvonala a dzsámi környezetében a vele szinte összeépült kórházépületben megtalálhatók.

Belváros/Király utca

Pécs belvárosa állandóan pezseg. A Király utcában jobbnál-jobb bárok várják a vendégeket. Itt az egészen modern berendezésű helytől az egyszerű, régi kocsmáig mindent megtalálunk.

De persze bátran merészkedjünk ki a belvárosból és fedezzük fel az olyan különleges helyeket, mint a vasútállomás közelében lévő Művész Presszó, vagy a távolabbi Uránvárosban a Cseh Tamás által is megénekelt Olimpia bár.

Pécs látnivalók

Ha érdekelnek még hasonló utazási tippek, akkor kattints az utazási rovatunkra!

Friss hírek

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

10 tökéletes nőnapi ajándék 2023-ban

Március 8-án, azaz Zoltán napon tartjuk Magyarországon is a...

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég egyik terméke, amit érdemes vissza vinni az üzletbe. A boltokban a terméket akár nyugta nélkül...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága, ahogy az sem, hogy egyre többen térnek vissza évről-évre. Csehország minden alkalommal tud valami újat...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó vasárnapján állítunk. Ekkor hajnal 2-kor hajnal 3-ra tekerhetjük a mutatót, azaz egy órával kevesebbet tudunk...