Exkluzív:

Így alakult 2022-ben a balatoni ingatlanpiac

Az erős évkezdést követően március végétől a választások és a háborús helyzet bizonytalansága vetette vissza a vásárlási kedvet, majd a nyári szezonális fellendülést követően augusztus végével a rezsisokk mérsékelte az érdeklődést. A hiteles ügyletek szinte teljesen háttérbe kerültek. A kínálati piacon egyre kevesebb a külföldi érdeklődő, aki mégis ingatlanba fektetne közülük a magyar tengernél, már nem a vízparti luxusra hajt. A Duna House összefoglalta a 2022-es balatoni ingatlanpiaci trendeket!

„Hektikus évet tudhat maga mögött a hazai ingatlanpiac, ezzel együtt az átalakulás a balatoni nyaralópiacot sem hagyta érintetlenül. A gazdasági környezet változásai, az infláció és az energiaárak emelkedése a keresleti piacot hamar kínálati piaccá formálta. Az év eleji szárnyalást követően egyre fogynak az érdeklődők, helyettük inkább nézelődők jelentkeznek kollégáinknál. Az eladók még nem szívesen csökkentenek az árakon, a merészebb, de komoly szándékú vásárlók pedig szinte már az ingatlan megtekintése előtt, látatlanban alkudnának.” 

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House ingatlanközvetítőinek tapasztalatai alapján a magyar vásárlók érdeklődésének középpontjában főként az új vagy újszerű, lehetőleg panorámás ingatlanok állnak, aki pedig kevesebb megtakarítással rendelkezik, megelégszik a 30 millió forint körüli, parttól távolabbi utcákban elhelyezkedő, jobb állapotú apartmanokkal, de a minimálisan elérhető építési telkek is népszerűek még mind a helyi, mind a budapesti és vidéki befektetők körében.

A balatoni ingatlanpiacon is előtérbe kerültek az energetikai paraméterek, így aki a vásárlás mellett dönt, alaposabban megnézi az energetikai tanúsítvány tartalmát. Érdekesség azonban, hogy a megújuló energiát felhasználó rendszerekkel szemben az ügyfelek előrébb sorolják az épületek nyílászárói mellett a szigetelés és a tető állapotát.

Egyre mérséklődik a külföldi befektetők aránya is, azok, akik mégis a magyar tenger közelében fektetnének ingatlanba, a vízparti luxussal szemben inkább a belső területeket, a somogyi, kisebb településeket részesítik előnyben, ahol kedvező áron, megfelelő méretű, önellátó gazdálkodásra alkalmas telekkel együtt vásárolhatnak maguknak második otthont.

A 2022-es események kivétel nélkül hatással voltak az érdeklődés csökkenésére, ami mellett már a kínálat gyarapodása is érezhető. Nem lepték el azonban tömegesen a régiót a korszerűtlen ingatlanok, az idei tél inkább az új helyzethez történő alkalmazkodásról és tapasztalatszerzésről szól mind a tulajdonosok, mind a vásárolni szándékozók számára.

 „Határozottan megfontoltabbak a vevők az idei év második negyedévétől kezdve, mint a tavalyi évben, amikor szinte azonnal döntést hoztak. 2022 augusztusa óta azonban inkább tovább nézelődnek és alaposan összehasonlítják a kínálatban szereplő alternatívákat. Ami viszont minden érdeklődőre jellemző, nyaralót keresnek ugyan, de már az is elvárás, hogy ne csak a nyári szezonban, de a hidegebb hónapokban is használható legyen az ingatlan.”

 – folytatta a szakértő.

A második ingatlant vásárlók között a hitelesek aránya általában véve nagyon alacsony, a megoszlás azonban a dráguló kamatok miatt tovább mérséklődött, főként az állami támogatásokat (CSOK, Babaváró támogatás) igénybe vevő otthonteremtők élnek a kölcsön adta lehetőségekkel a Balaton vonzáskörzetében.

Most pedig lássuk 2022 legjeit a Balaton mellől! 

A Duna House közvetítésével elkelt legmagasabb árú ingatlan egy siófoki, 440 m2-es, nagyon jó állapotú, három szintes villa volt, panorámával és saját wellness részleggel, mindössze 100 méterre a vízparttól, az Aranyparton, amelyért 270 millió forintot, vagyis több mint 610 ezer forintot fizetett az új tulajdonosa négyzetméterenként.

Négyzetméterár tekintetében a csúcstartó egy szintén kiváló állapotú, mindössze 85 négyzetméter alapterületű ház, amelyért közel 2,2 millió forintot adtak négyzetméterenként, tehát a teljes vételár 185 millió forint volt. A Balaton vonzáskörzetében található fürdővárosok is népszerűek, Hévízen például egy 24 négyzetméteres, nagyon jó állapotú garzonért, még a 706 forintos négyzetméterárat sem sajnálták odaadni a vevők.

Az aktuális kínálat legjeit böngészve az érdeklődők milliárdot érő borászattal, a legfrissebb, keszthelyi újépítésű panorámás lakásokat kínáló projekttel, de még 599 millió forintért hirdetett, saját aquapark-csúszdás medencével ellátott luxus különlegességgel is találkozhatnak a Duna House Balaton környéki választékában.

Friss hírek

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

Hírlevél

Ez is érdekelhet

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága,...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó...

Megéri Szlovákiában vásárolni? Íme az árak

Egyre többször látni, hogy magyarok Szlovákiába vagy épp Ausztriába...

10 tökéletes nőnapi ajándék 2023-ban

Március 8-án, azaz Zoltán napon tartjuk Magyarországon is a...

Ne egyél ebből a joghurtból, mert penészes lehet!

A NÉBIH ellenőrzésén fennakadt az egyik legnagyobb joghurtgyártó cég egyik terméke, amit érdemes vissza vinni az üzletbe. A boltokban a terméket akár nyugta nélkül...

Cesky Krumlov csodás látnivalói, amit látnod ke

Nem véletlen, hogy a magyarok egyik kedvenc úticélpontja Prága, ahogy az sem, hogy egyre többen térnek vissza évről-évre. Csehország minden alkalommal tud valami újat...

Mikor van óraátállítás 2023-ban? Mutatjuk!

Órát mindig a nyári időszámítás kezdetekor, azaz március utolsó vasárnapján állítunk. Ekkor hajnal 2-kor hajnal 3-ra tekerhetjük a mutatót, azaz egy órával kevesebbet tudunk...

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd ide a véleményed!
írd be ide neved